En arbetsdag som designer

 

“Jag är en stolt del av Fashion Factory teamet. Min främsta expertis ligger inom modedesign och produktutveckling, men jag har också gedigna kunskaper inom marknadsföring, entreprenörskap och innovation” – Wendy Heijne.

En dag i mitt liv som designer & egenföretagare

Följ med på en dag in min studio och butik i hjärtat av Stockholm. Jag driver min studio själv, vilket innebär att jag även hanterar praktiska sysslor som att fylla på kaffe till mina hyresgäster 🙂 Dagen börjar ofta med en snabb städning!

Första kundmötet är med en Fashion Factorys kund, som jag hjälper med bl.a produktutveckling, passform och produktion för hennes modemärke. Vi går igenom nya prover från produktionen och vi testar plaggen antingen på oss själva eller på professionella provmodeller. Vi diskuterar detaljer som sömnad, knappar och passform för att säkerställa att varje plagg uppfyller våra höga krav.

När kunden har åkt öppnar jag upp min butik och då och då kommer det en kund som jag hjälper med stylingråd och måttagning.

Efter lunchen dokumenterar jag vad som framkommit under morgonmötet, så produktionen är uppdaterad om eventuella förbättringar som behövs inför nästa prov osv. Jag kontaktar även fabriker och leverantörer för att beställa tyg, knappar och etiketter.

Efter lunch har jag ett online-möte med ett teknologiföretag för att diskutera nästa steg i utvecklingen av en app jag håller på att utveckla. Jag arbetar för att automatisera skapandet av måttanpassade plagg för slutkonsumenten. Appen hjälper både mitt varumärke och andra klädföretag i branschen.

Sedan är det dags att fokusera på marknadsföringen av mitt eget varumärke Studio Heijne. Jag spelar in en kortfilm i butiken där jag visar olika sätt att knyta och styla sidenscarves. Efteråt skickar jag filmen till min marknadsföringsassistent, som skapar en Reel för Instagram.

Därefter ägnar jag tid åt att svara på e-post och planera möten. När jag kollar på min hemsida ser jag att den ligger nere, vilket ger mig lite panik… Jag kontaktar omedelbart min webbyrå, som snabbt löser problemet på 30 minuter – en lättnad!!

Dagen avslutas med att jag cyklar hem till in familj. På kvällen tar jag fram datorn igen för att hinna ikapp med bokföringen och betala räkningar. Så kan en typisk dag se ut i mitt liv som egenföretagare inom modebranschen.

 

Vem är jag?

År 2003 flyttade jag från Nederländerna till Sverige för att arbeta som designer på H&M. Sedan 2015 har jag varit egenföretagare och har alltid många spännande projekt på gång. Trots variationsrikedomen i mina uppdrag finns det en röd tråd: ett orubbligt engagemang för mode, hållbarhet och innovation.

Genom mitt varumärke, Studio Heijne, mitt konsultarbete för Fashion Factory och de prisbelönta SAAS-plattformarna Perfect Fit Technologies, strävar jag efter att omdefiniera hur vi ser på kläddesign och produktion. Målet är att bana väg för en mer personlig, hållbar och inkluderande modeframtid.

Wendy’s perspektiv på framtidens mode & textilindustri

Modevärlden idag är komplex och motsägelsefull. Å ena sidan står fokus på hållbarhet med nya EU-regler som gynnar företag som skapar produkter med hög hållbarhetsprofil. Å andra sidan står Ultra fast fashion-företag som erbjuder billiga produkter producerade under tvivelaktiga förhållanden i Asien och av icke-miljövänliga material som inte uppfyller EU-standard.

Vi vet att vi måste konsumera mindre, men det är svårt att bryta ett beteende som har växt i motsatt riktning de senaste 50 åren. Det kan tyvärr innebära att många klädföretag kommer försvinna, annars går det inte ihop.

Slutsatsen är att mitt perspektiv på framtidens mode absolut har stor potential att bli mer positivt. Jag tror att även om Ultra fast fashion kan komma att växa, finns det goda möjligheter att utveckla konkurrenskraftiga priser med hållbara alternativ. Unga människor är vana vid enkelheten att beställa kläder från hela världen, och jag hoppas de kommer att uppskatta att välja hållbara valmöjligheter. Min förhoppning är att de nya EU-reglerna kommer att främja klädföretag med goda arbetsvillkor och hållbara produkter så att de kan vara konkurrenskraftiga.
Vi behöver en framtid där hållbarhet och etik är centrala, så att vi kan skapa en bransch som respekterar både människor och planeten!
 
Vill du komma i kontakt med Wendy mejla wendy@fashion-factory.se eller klicka på denna länk