Det är inte alla som vet vad en mönsterkonstruktör faktiskt gör. Mönster – då tänker många på blommor, ränder och prickar. Konstruktör är något som ofta kopplas till byggnadsbranschen. Så vad sysslar jag egentligen med?
Möt Maja Palmborg – Mönsterkonstruktör och utbildare inom CLO-3D
Alla har någon gång haft på sig ett plagg som inte passat och varit skönt. En tröja som ger en strypkänsla, en skjorta med för långa ärmar och de där byxorna med tendens att dela med sig av lite mer än vi tänkt. Designern ser till att plagget får det rätta utseendet och ser riktigt bra ut. Det är min roll som mönsterkonstruktör att se till att det också känns lika fantastiska att ha på sig!
Vanligtvis får jag en skiss eller inspirationsbild av designern eller en kund på hur plagget ska se ut och information om vilket material som ska användas. Utifrån det skapar jag mönsterdelar, alltså formerna som ska klippas ut ur tyget och sys ihop. Hur mönsterdelarna ser ut är avgörande för hur plagget kommer se ut och passa. Det är även jag som skapar de olika storlekarna.
Textilbranschen har många utmaningar, inte minst när det kommer till hållbarhet. Detta är något som vi Fashion Factory vill ändra på. Jag jobbar mycket i ett program som heter CLO 3D. Det är ett program där jag kan “sy” ihop mönsterdelarna i 3D och sätta dem på en avatar. Med hjälp av visualiseringen ser jag resultatet direkt och kan kontrollera så att det stämmer, både designmässigt och konstruktionsmässigt. 3D har i princip bara fördelar! Eftersom en stor del av arbetet görs i datorn blir processen mycket mer tidseffektiv och hållbar. Provhanteringen minskas rejält, vilket innebär färre transporter till och från fabrik.
3D gör även att det är lätt att arbeta med kunder. Vi kan smidigt ha avprovningar tillsammans, även om de bor på andra sidan landet. Det är bara att dela skärm, så testar vi oss fram och gör förändringar tillsammans. Hur långa ska byxorna vara? Var ska fickorna vara placerade? Är v-ringningen tillräckligt v-ringad? Vi ser resultatet direkt i 3D och kommer en bra bit in i processen innan mönsterdelarna skickas till fabrik och vi får ett verkligt första prov.
Det är en utmaning att få en tygbit att forma sig efter en kropp i rörelse, men att vara mönsterkonstruktör är verkligen ett superroligt jobb! En mönsterkonstruktör kan även kallas för direktris, tillskärare, garment technical designer och designtekniker – kärt barn har många namn!
Att vara mönsterkonstruktör handlar inte bara om att skapa ett plagg som ser bra ut – det handlar om att skapa något som känns bra, sitter perfekt och håller i längden. Med hjälp av teknik som Clo3D och en passion för detaljer, är mitt mål att varje plagg ska bli en perfekt kombination av design och komfort. Det är den osynliga magin bakom varje plagg, och det är en stor del av vad som gör mitt jobb så givande!
Tack för att du följde med mig på en inblick i mitt arbete som konstruktör – vi på Fashion Factory ser fram emot att fortsätta forma framtidens mode. Är du nyfiken på att lära dig mer om CLO-3D? Jag håller utbildningar, läs mer här